Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на софийската

...
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на софийската
Коментари Харесай

Здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска заради върнат пациент с Ковид |

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изиска оставката на шефа на софийската Четвърта градска болница, откакто по думите му " няколко пъти е изгледал материала по Българска национална телевизия -

От репортажа излиза наяве, че на пациент с остри признаци е отхвърлен банкет в болница, тъй като не може да покаже на хартия резултат от PCR тест.

" Министерството е споделило още при започване на пандемията " тест за коронавирусна зараза не може да е изискване за хоспитализация ". Правило! Има шефове на лечебни заведения, които не престават да се вършат на неразбрали, няма писмена диря по какъв начин желаят от хората проби, което обезсмисля всякаква инспекция. В съответния случай даже приказваме за потвърден COVID-19. Други мениджъри настойчиво отхвърлят да откриват кревати, пазят си " чисти лечебни заведения ". Няма да стане! ", коментира Ангелов.

" След 20-те секунди, които чух по Българска национална телевизия: Настоявам кмета Фандъкова да изиска оставката на шефа на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - виновен е мениджърът на ЛЗ.

За отказващите да открият кревати - въвеждам в Народно събрание законов текст, на чието съображение такива лечебни заведения няма да работят с НЗОК.
Ок, " чиста болница ", само че без обществено финансиране ", написа здравният министър във фейсбук профила си.

Репортажът разкрива грозни истини за системата

В репортажа за Българска национална телевизия журналистката Мария Костова пътува с екип на незабавна помощ, който се отзовава на повикване от пациент с Ковид.Оказва се, че пациентът се е влошил и е за банкет в болница. Медикът в екипа, доктор Лунд, разговоря с Координационния център е ориентиран към Четвърта градска болница. Там обаче над половин час доктор не ги посреща, защото се оказва, че таман са приели различен пациент с ковид и дежурният лекар  е в отделениет. 

" Ето кой ни посреща - двамата най-големи експерти - санитарката и защитата, пушещи, с маски под носа и под брадичката. Дежурен няма - има де, само че аз не го виждам! ", разяснява доктор Лунд.

" Може да имаш недостиг на кревати, недостиг на фрагменти, ние сигурно, само че най-важното е, че имаме недостиг на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна обстановка като пандемията, просто разкри истината! ", прибавя медикът от Спешна помощ.

Дежурният доктор в болничното заведение най-после се появява. Заедно с него идва и първият проблем - хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и позитивен PCR. Спешният екип не разполага с тях - Координационният център ги е насочил към болничното заведение по телефона, а позитивният тест не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти - първо на дежурния, по-късно и на неговия шеф. След дълъг административен спор, следва още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на изискванията за хоспитализация или не - двамата лекари излагат своята трактовка по въпроса. Резултатът - пациентът няма да бъде признат, споделя Мария Костова в репортажа.

Началникът подрежда на дежурния доктор какво да напише в документите и колата за спешна помощ би трябвало да върне болния в дома му. Минали са съвсем два часа от идването им пред болничното заведение. И до този миг никой от лечебното заведение не е видял пациента, с цел да ревизира положението му. Това е и главният укор на доктор Лунд. Дежурната лекарка обаче взема решение да го види. Спешният доктор пък води нови дълги диалози с Координационния център. Самият пациент разяснява протичащото се като безсрамие. И до момента в който екипът на Бърза помощ ни изяснява по какви аргументи се е стигнало до тук, дежурната лекарка се появява още веднъж на тротоара и декларира, че без да пита ще одобри болния. 

Репортажът завършва с добра и с неприятна вест.

Пациентът въпреки всичко е бъде признат. Когато му го оповестяват в колата за спешна помощ, не може да повярва. И пита доктора за какво още е тук. Отговорът е индикативен:

- Те по тази причина снимат, през днешния ден ми е последното дежурство, от другия месец съм в Щутгарт... Заминавам...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР